Opgroeien en opvoeden gaat voor bijna alle kinderen en jongeren met vallen en opstaan. Dat is normaal. Vaak redden ze zich daarna zelf weer. Door de weerbaarheid van kinderen, jongeren en ouders/verzorgers te vergroten, kan in veel gevallen wel herhaling of verergering van problemen worden voorkomen. Nee leren zeggen, op een goede manier leren om elkaar aan te spreken, eigen grenzen stellen en rekening houden met elkaar moet iedereen leren. Bestaansonzekerheid, een gebrekkige gezondheid of een lichamelijke of psychische beperking of andere problemen in een gezin of in de leefomgeving van kinderen en jongeren kunnen die normale ontwikkeling soms in de weg staan. Draagkracht en draaglast zijn dan niet in balans. Lichte ondersteuning voor kind en/of gezin kan dan helpen om hen weer verder te helpen en een noodzakelijk beroep op gespecialiseerde jeugdhulp te voorkomen.
Afgelopen jaren zijn stad en regio Zwolle zeer succesvol geweest in het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Hoewel dit een landelijke trend is, behoort de regio Zwolle op dit gebied tot de koplopers. Daar mogen we trots op zijn, maar het is allerminst een reden om op onze lauweren te rusten. In de eerste plaats neemt de druk op onderwijs en leerlingen alleen maar toe, onder meer door invoering van passend onderwijs. Een lichte toename van het aantal thuiszitters en het schoolverzuim zijn hiervan signalen. In de tweede plaats concentreert schooluitval zich steeds meer bij ‘kwetsbare jongeren’ en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Een geslaagde schoolloopbaan komt voor hen niet vanzelf.
In het huidige onderwijs kennen we harde overgangen tussen voorschoolse voorzieningen, primair onderwijs en voorgezet onderwijs. Daarnaast ook in de overgang van het voortgezet onderwijs naar het beroepsonderwijs en tussen de verschillende opleidingen in het beroepsonderwijs. Door deze ‘knippen’ kunnen jongeren op een verkeerde plek zitten, zowel wat betreft het niveau (te hoog of te laag) als opleidingsrichting (veel uitval in 1e jaar HBO, veel switchende jongeren in het MBO).